Minister Uitermark geeft in brief aan Tweede Kamer update over het onderwerp klokkenluiders
Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op 10 juli 2025 de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rond het onderwerp ‘klokkenluiders.’ In haar brief aan de Kamer schrijft zij onder meer over het werk van het Huis voor klokkenluiders, de ondersteuning van klokkenluiders, de voorstellen van oud-Kamerlid Omtzigt, toezicht en handhaving, anoniem melden en het vervolg van de campagne Veilig werkklimaat. Hieronder lees je de samenvatting van de brief.

Huis voor klokkenluiders: steeds meer mensen weten het Huis te vinden
De minister sprak met medewerkers van het Huis voor klokkenluiders. Die helpen mensen die een misstand willen melden op hun werk. Ze geven advies, bieden een luisterend oor en zorgen voor doorverwijzing naar gratis hulp, zoals een advocaat of psychosociale ondersteuning. Het is volgens de minister goed om te zien dat steeds meer melders hun weg naar het Huis vinden.
Ondersteuning van klokkenluiders
Klokkenluiders kunnen na doorverwijzing van het Huis gratis hulp krijgen van Slachtofferhulp Nederland of van een advocaat of mediator via de Raad voor Rechtsbijstand. Daarmee is het idee voor een speciaal fonds dat ziet op ondersteuning van klokkenluiders, zoals voorgesteld door oud-Kamerlid Omtzigt, in de praktijk al geregeld. In 2026 wordt gekeken of deze hulp goed werkt en of er iets moet worden aangepast.
Veel voorstellen van oud-Kamerlid Omtzigt zijn al uitgevoerd
Minister Uitermark heeft in haar brief ook gereageerd op de andere voorstellen van oud-Kamerlid Omtzigt. De meeste voorstellen zijn al verwerkt in wetgeving of beleid. Een aantal voorstellen (zoals over anoniem melden en geheimhouding) vragen nog om uitwerking, zoals nader onderzoek.
Toezicht en handhaving zijn nog niet geregeld
In de Wet bescherming klokkenluiders is geregeld dat het Huis bevoegdheden krijgt om werkgevers te controleren op de naleving van de meldprocedure, en eventueel boetes op te leggen (het amendement-Leijten). De wet moet worden aangepast om het Huis deze bevoegdheden te laten uitvoeren. De minister laat daarom onderzoeken wat er nodig is om het Huis deze toezichts- en handhavingstaken uit te laten voeren. De uitkomst van het onderzoek kan het Huis helpen bij wat er van hen zou worden verwacht.
Klokkenluiders komen nu in aanmerking voor gratis juridische ondersteuningen. Verdere handhaving van het benadelingsverbod lijkt niet nodig gezien de bestaande mogelijkheden. De Tweede Kamer wil ook dat het Huis boetes kan geven aan organisaties die de naam van een melder niet geheim houden. Minister Uitermark neemt dit punt mee in het nieuwe wetsvoorstel.
Anoniem melden: niet via AMvB, maar via nieuwe wet
Er is gewerkt aan een apart conceptbesluit (een ‘Algemene Maatregel van Bestuur’ of AMvB genoemd) voor het anoniem melden van een vermoeden van een misstand. Er zijn zorgen over de uitvoerbaarheid van de AMvB. De minister heeft besloten dit onderwerp mee te nemen in het volgende wetsvoorstel. Dit neemt niet weg dat anoniem melden is toegestaan en dat er werkgevers zijn bij wie die anoniem melden mogelijk is.
Meer bekendheid over melden
Er komt een vervolg op de campagne Veilig werkklimaat. Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers de wet nog niet kennen. De campagne is gericht op het vergroten van kennis en het bevorderen van een open cultuur bij werkgevers waarin medewerkers zich vrij voelen zaken bespreekbaar te maken of een melding te doen. Daarbij wordt samengewerkt met het Huis voor klokkenluiders.
Tot slot
Minister Uitermark vindt het belangrijk dat klokkenluiders goed worden beschermd. Ze schrijft dat zij waardevol zijn voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving. We moeten hen daarom goed steunen. De minister is blij met de goede samenwerking met de Tweede Kamer en wil samen stappen zetten naar een betere bescherming van klokkenluiders.
Meer informatie
Hier vind je de hele brief van minister Uitermark aan de Tweede Kamer.