Stand van zaken dossier bescherming klokkenluiders
In een recente Kamerbrief heeft minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een update gegeven over de bescherming en ondersteuning van klokkenluiders. Hieronder is een korte toelichting opgenomen van de belangrijkste onderwerpen uit deze brief.
Ondersteuning van melders
Juridische en psychosociale ondersteuning zijn van groot belang voor klokkenluiders omdat dit bijdraagt aan de bescherming van melders en aan het oplossen van misstanden.
De pilot mediation en juridische ondersteuning van klokkenluiders bij de rijksoverheid is onlangs afgerond. Daaruit blijkt dat drie randvoorwaarden belangrijk zijn voor deze ondersteuning. Ten eerste is de bekendheid van de voorzieningen bij functionarissen zoals vertrouwenspersonen, die (potentiële) melders ondersteunen essentieel, zodat ze (potentiële) melders hierop kunnen wijzen. Dit geldt ook voor de vindbaarheid van de voorzieningen voor (potentiële) melders en de toegankelijkheid van de voorzieningen voor de melders. De onderzoekers hebben aanbevelingen gedaan om deze drie randvoorwaarden voor deze ondersteuning bij de rijksoverheid verder te verbeteren. De minister van BZK gaat hierover in gesprek met de verschillende ministeries.
Verder zijn er twee landelijke voorzieningen om klokkenluiders te ondersteunen. Sinds begin dit jaar krijgen klokkenluiders als ze zijn doorverwezen door het Huis voor klokkenluiders gratis rechtsbijstand en/of mediation via de Raad voor Rechtsbijstand. Daarnaast biedt Slachtofferhulp Nederland sinds september 2022 psychosociale hulp aan klokkenluiders na doorverwijzing door het Huis voor klokkenluiders.
Campagne Veilig Werkklimaat en komende regelgeving
Er loopt een landelijke campagne om werkgevers te stimuleren (blijvend) te investeren in een veilig werk- en meldklimaat. Verder wordt er gewerkt aan regelgeving voor anoniem melden en aan een wetsvoorstel voor een aanpassing van de Wet bescherming klokkenluiders.